Tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee ligt, als een buffer tussen Frankrijk en Spanje, een machtig gebergte met woeste toppen en kronkelende weggetjes waarop menig fietser zijn tanden heeft stukgebeten: de Pyreneeën.

De bekende cols uit de Tour de France zijn het toneel van de uitdagende tocht van west naar oost. Totaal 950 km, 30 cols en 20.000 hoogtemeters in 8 dagen!

De coureurs Jan Meesters en Ko en Pieter Jongerius hopen deze klus te klaren samen met begeleider/chauffeur/verzorger/mecanisien Jan Bos.

Of zoals Pieter het zo mooi kan verwoorden:
"bidon vullen met Atlantisch oceaanwater en leeggieten in de Middelandse zee".

We proberen tijdens de tocht elke dag deze blog bij te werken met een etappe-verslag en foto's en films. Uiteraard zijn jullie reacties ook van harte welkom, daar kunnen we ongetwijfeld weer energie uit putten voor de volgende dag!

Als je wilt reageren op een bericht op deze pagina klik dan op reacties bij een bericht. Je hoeft niet perse een account in te vullen, het kan ook met Naam/URL (URL hoef je niet in te vullen) of anoniem maar dan kan je in je reactie ook nog je naam vermelden. De laatste 100 reacties komen ook nog boven in de blog te staan.

Veel plezier met deze blog.


We are the champions! De klus is geklaard, daar staan we dan in de Middelandse zee.

Trans Pyreneeen

Trans Pyreneeen
Pieter , Jan en Ko en de gouden bidon met vers Atlantisch oceaan water, aan het eind van de tocht wordt die geleegd in de Middelandse zee

Tijdens een heftige afdaling opgehouden door een grote groep ... Mochten pas verder als we met ze op de foto gingen, nou vooruit dan maar!

Recente reacties

Recent Comments Widget

Verslag 5de etappe woensdag 4 juli Loudervielle => Arestui 


Afstand: 129 km
Hoogtemeters: 3400

Heroïsch Broedergevecht op loodzware Spaanse Col


Woensdagmiddag stond de loodzware Spaanse Col Port de la Bonaiqua op het programma, 22 kilometer lang, 2150mtr hoog, een prachtig decor voor wat later  blijkt een kemphanengevecht tussen de beide broers Jongerius en Jan Meesters.

Vrijwel direct na aanvang van de beklimming gingen Jan Meesters en Ko Jongerius ervan door. De topfavoriet Pieter Jongerius melde zicht kort na de start bij de ploegleiderswagen met zitvlakproblemen. De twee koplopers reden volle bak door en breiden hun voorsprong gestaag uit. Pieter ; “Ik had na de lunch het moeilijk, kon mijn zit niet vinden en kreeg het ritme niet te pakken” Jan Bos bood hulp en na kort overleg werd er van fietsbroek gewisseld en kon Pieter zijn klim voortzetten. Inmiddels waren de koplopers Jan en Ko ver uit het zicht.  Pieter rijdt weg na de broek wissel , ik zag dat hij erop gebrand was om de jongens in te halen, een loodzware opgave op deze grillige Spaanse col aldus een enthousiaste Jan Bos.

De beklimming staat bekend om een zwaar verloop, het begin is gelijkmatig met 6, 7% stijgingspercentage. Het einde wordt de klim steiler, perfect terrein voor een mooi gevecht. Jan Meesters ; “Ko en Ik konden ver uitlopen , Pieter was inmiddels achterop geraakt maar we kregen tijdens de koers door dat hij op jacht was gegaan , de klim is echter lang en pas gewonnen op de top”
We zagen Jan Meesters zich melden bij de teamwagen om kort daarop met volle bidon te vertrekken, tijdens deze korte pitstop passeerde Pieter ; “Ik passeerde Jan M. die goed had doorgereden, Ko kwam in mijn vizier maar de klim was nog lang, van de ploegleider kreeg ik inmiddels door dat het nog circa 6 kilometer was tot aan de top”

Inmiddels was bij Ko doorgekomen dat broer een moeizame start  had van de beklimming Ko : “ik had het ritme te pakken en dacht als het kan moet het nu gebeuren om de overwinning te pakken.
De koers ontplofte, het vuurwerk was begonnen.

Jan Bos hield de koers goed in de gaten, op circa 4 kilometer voor de meet werden beide renners op de hoogte gebracht van de stand van zaken, Ko gaat als een locomotief omhoog, Pieter had zijn achterstand nog niet ingelopen, het stijgingspercentage loopt op.  “een iets steilere klim licht mij wel, mijn benen waren goed, kom maar op dacht ik “aldus een uitgeputte Pieter Jongerius. Ik had uitgerekend dat ik op 2000mtr hoogte bij Ko moest zijn, alleen dan kan ik nog wat uitvechten op de laatste 150meter stijging,  gaat Pieter verder.

Ko kreeg de hete adem van zijn broer in de nek en had de strategie om in het wiel te blijven en het op een sprint bergop te laten aankomen, een loodzware opgave maar een andere keus was er niet.
De sprint werd aangetrokken , echter veel te vroeg. Een misrekening van beide heren. Enkele meters voor de eindstreep waren beide renners uitgeput , 1 aanzet van Pieter Jongerius was voldoende om uiteindelijk de overwinning op te eisen.

Jan Meesters na afloop: “een heroïsche broederstrijd op de flanken van een befaamde Spaanse beklimming, prachtig,  Ik zag dat de koers ontplofte en kon helaas niet meer mee , maar chapaux  voor beide jongens.

  

foto's :  https://picasaweb.google.com/108523828497651475588/PyreneeenCoastToCoast?authuser=0&feat=directlink

video's : http://www.youtube.com/user/hapsikee

2 opmerkingen:

  1. Mannen, hoe is het met de beentjes?
    Is er 's avonds nog massage?
    Prachtige reis en wij volgen jullie iedere dag.
    Eric, Dorian en Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Michelle en Tim6 juli 2012 om 21:25

    Mannen!
    Super prestatie die jullie aan het neerzetten zijn, heel veel succes de laatste paar dagen! Leuk om jullie zo te kunnen volgen :-) Heel veel succes met de laatste kilometers. Tot snel!

    BeantwoordenVerwijderen